Primjer 170. Primjer izjave svjedoka kod usmene oporuke (Zakon o nasljeđivanju – Članak 31., Narodne novine broj: 48/03., 163/03., 35/05. i 127/13)

Mi niže potpisani:

____________________________ iz ________________, rođen ______,

u ______________, po zanimanju ___________________, i ___________.

______________________ iz _______________, rođen ________________, u __________________, po zanimanju _____________________, kao svjedoci usmene oporuke kojom je _____________________.

iz _________________, kao oporučitelj izjavio svoju posljednju volju dana ________ godine, u ________ sati, u ______________________________.

Oporuka je sačinjena zbog iznenadne teške bolesti oporučitelja zbog koje mu je pozlilo pa je hospitaliziran u bolnici _________. Tijekom boravka u bolnici na odjelu intenzivne njege pred nama je izjavio da svojega nećaka Marka Markovića iz _______________, po zanimanju _____ rođenog __________određuje za svojega jedinog nasljednika na cijeloj imovini, jer ga ___________ uzdržavao, uvijek mu bio na pomoći i cijeloga života se prema njemu lijepo ponašao. Oporučitelj nas je zamolio da što prije dovedemo u bolnicu javnog bilježnika kako bi sastavio javnu oporuku, a u slučaju da on ne uspije dočekati bilježnika da njegovu volju izjavimo u svemu prema njegovim riječima pred nadležnim sudom odnosno javnim bilježnikom. Sljedećeg dana mi smo u _____ sati doveli javnog bilježnika gosp./gđu. ______________ iz _________________ ali je oporučitelj tog jutra u ______ sati preminuo.

Ovu izjavu sastavili smo o gornjim navodima i predajemo ju javnom bilježniku __________.

Svjedoci:

(ime i prezime)

___________________                                         ___________________