Primjer nasljedničke izjave, date pred sudom (Članak 220. – Zakon o nasljeđivanju, “Narodne novine”, 48/03., 163/03., 35/05. i 127/13)

Nakon što su poučeni u smislu Zakona o nasljeđivanju i upozoreni na neopozivost jednom dane nasljedničke izjave, nasljednici daju slijedeće

NASLJEDNIČKE IZJAVE

Ja, _____________________, suprug ostaviteljice, priznajem oporuku istinitom i pravovaljanom i ne tražim nužni dio.

Potpis

Ja, _____________, sin ostaviteljice, priznajem oporuku istinitom i pravovaljanom te primam nasljedstvo koje mi na temelju oporuke pripada.

Potpis

Ja, ______________, kćerka ostavitelja, priznajem oporuku istinitom i pravovaljanom te primam nasljedstvo koje mi na temelju oporuke pripada.

Potpis

S nasljednicima se utvrđuje čista vrijednost ostavine u iznosu od _______________ kuna.

Javnobilježničku nagradu te troškove ostavinskog postupka, sukladno odredbi čl. 7. Pravilnika o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u ostavinskom postupku u iznosu od ____ kuna plaća po sporazumu stranaka nasljednik ___________ te mu se uručuje račun. Obračun nagrade i troškova prilaže se uz ovaj zapisnik. Nakon toga donosi se

R JE Š E N J E

Rješenje o nasljeđivanju objavljeno je i prisutni nasljednici poučeni o pravu na prigovor iskazuju da se odriču tog prava, pa je ovo rješenje pravomoćno s današnjim danom.

Dovršeno u ____ sati.

Javni bilježnik:                                                                Stranke:                                                                   Zapisničar: