Primjer 172. Primjer prijedloga za sastavljanje (javne) sudske oporuke (Zakon o nasljeđivanju – Članak 32., Narodne novine broj: 48/03., 163/03., 35/05. i 127/13)

 

OPĆINSKI SUD

______________

PRIJEDLOG ZA SASTAVLJANJE SUDSKE OPORUKE[1]

Predlažemo da naslovni sud sastavi i ovjeri sudsku oporuku, a zatim da je primi na čuvanje, prema pravilniku o Hrvatskom upisniku oporuka.[2]

Svu svoju imovinu (nekretnine i pokretne stvari, potraživanja i drugo) ostavljam u nasljedstvo _______________iz _____________________.

Od nekretnina posjedujem pravo vlasništva na dvosobnom stanu u ________________, površine od _______ m2, broj stana__________, kat_______, kat. čestice_______, zk.ul.br. _________ K.O.____________.

Pravo vlasništva na ovom stanu stekla sam temeljem kupoprodajnog ugovora koji je ovjeren kod Javnog bilježnika u _________________ dana ___________ pod brojem ___________.

Stan je kupljen od Poduzeća ___________________ iz _______________, a kupoprodajna cijena je isplaćena u cijelosti.

Nemam bližih krvnih srodnika koji bi mogli nasljediti ovaj stan, kao niti zakonskih nasljednika.

Za sastav ove oporuke motivirana sam dugotrajnim prijateljstvom sa nasljednikom oporuke, koji mi pomaže na razne načine.

Mentalno i fizički potpuno sam zdrava, odnosno u mogućnosti da razumijem značaj ove oporuke.

U ___________________, __________ god.

_______________________

 

[1]      Svatko može va­­ljano oporučiti u obliku javne oporuke, a osoba koja ne može ili ne zna čitati ili se ne može potpisati može u redovitim okolnostima oporučiti samo u obliku javne oporuke.

Javnu oporuku na oporučite­­ljev zahtjev sastav­­ljaju u Republici Hrvatskoj sudac općinskog suda, sudski savjetnik u općinskom sudu ili javni bi­­lježnik, a u inozemstvu konzularni odnosno diplomatsko-konzularni predstavnik Republike Hrvat­ske (ovlaštena osoba).

Ovlaštena osoba oporuku sastav­­lja prema kaziva­­nju oporučite­­lja.

Sastav­­ljenu oporuku ovlaštena osoba pročitat će oporu­čite­­lju, objasniti mu pravne pos­­ljedice oporučnog raspola­ga­­nja i dati mu da pred ­­njom oporuku potpiše.

O svim rad­­njama iz prethodnog stavka ovlaštena osoba će u samoj ispravi o sastav­­lja­­nju oporuke sačiniti zapisnik kojim će potvrditi da su sve te rad­­nje poduzete. Ovaj zapisnik potpisuju oporučite­­lj i ovlaštena osoba.

Ako oporučite­­lj nije u sta­­nju potpisati oporuku odnosno zapisnik, navest će razlog ovlaštenoj osobi koja će to zabi­­lježiti na oporuci i zapisniku. Oporučite­­lj može zatražiti od neke druge osobe da ga potpiše na oporuci i zapisniku.

[2]

 – Pravilnik o izmjeni Pravilnika o Hrvatskom upisniku oporuka (Narodne novine br.: 164. 26.11.2004.)

– Pravilnik o Hrvatskom upisniku oporuka (Narodne novine br.: 135. 27.08.2003.).